Het is een luxe die we vaak voor lief nemen: direct warm water uit de kraan en een warme radiator waardoor het huis snel opwarmt tot een aangename temperatuur. De cv-ketel zorgt ervoor dat we hier gebruik van kunnen maken. Om dit te kunnen blijven doen, is het uitvoeren van periodiek onderhoud van je cv-ketel heel verstandig. Dit levert jou een veilige en zuinige ketel op. Maar hoe gaat dit onderhoud precies in zijn werk? Wij leggen het hier voor je uit, zodat je direct aan de slag kunt gaan en jij de ketel wat extra aandacht kunt geven.

Schakel een expert in

Om ervoor te zorgen dat jouw ketel goed blijft werken, is het aan te raden om minstens eenmaal per twee jaar cv onderhoud uit te laten voeren door een ervaren cv-monteur. In een cv-ketel zitten namelijk veel onderdelen die kunnen slijten of kapot kunnen gaan, die je zelf niet zo makkelijk vervangt als je geen expert bent. Laat dit dus doen door een professional, zodat je zeker weet dat de ketel weer een tijdje mee kan. 

Vul de ketel zelf bij

Wat je wel zelf kunt doen is het bijvullen van de ketel wanneer de waterdruk te laag is. Op de ketel zit een watermeter waarop je kunt zien of het pijltje tussen de 1,5 en 2 bar staat. Is de druk lager dan 1,5 bar, dan is het een goed moment om het water bij te vullen. Dit doe je met een speciale slang die je op de kraan en de cv-ketel aansluit. Laat het water langzaam in de cv-ketel lopen tot de watermeter op de juiste stand staat.

Ontlucht de radiatoren

Een andere klus die je zelf uit kunt voeren is het ontluchten van de radiatoren. De verwarmingsradiatoren in huis kunnen soms verstopt raken met luchtbellen. Hierdoor kan het warme water vanuit de cv-ketel er niet goed meer doorheen en worden de radiatoren niet meer volledig warm. 

Om de radiatoren te ontluchten heb je een speciaal radiatorsleuteltje nodig. Draai eerst de thermostaat naar beneden. Begin dan bij de laagst gelegen radiator en eindig bij de bovenste radiator. Draai met het sleuteltje vervolgens het ontluchtingsventiel van de radiator open en hou hier een doek onder. Je hoort de lucht vanzelf uit het ventiel lopen. Draai het ventiel weer dicht zodra er water uit komt in plaats van lucht. Dit water kan troebel en vies zijn, maar schrik niet, dit is heel normaal.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen