Het is geen geheim dat de arbeidsmarkt moeilijk is. Maar zelfs op een moeilijke banenmarkt zijn er manieren om vooruit te komen in je loopbaan. Hier zijn vier tips om je te helpen hogerop te komen in je carrière, ook als de economie moeilijk is.

Wees professioneel

Als het economisch tegenzit, is het verleidelijk om je persoonlijke drama mee naar je werk te nemen. Maar als je dit doet, kan het je carrièremogelijkheden ernstig schaden door spanning op kantoor te veroorzaken en een signaal af te geven dat je niet hebt wat nodig is om op het werk uit te blinken (hoeveel extra moeite je ook doet). Dus hoe kun je dit vermijden? Leer om zakelijk van privé te scheiden.

Onderscheid je van de massa

Proberen alles te doen wat je collega’s ook doen zal je niet helpen op te vallen en vooruit te komen op een moeilijke arbeidsmarkt. Werk in plaats daarvan samen met je baas om een paar sleutelgebieden te bepalen waarin je kunt uitblinken en het bedrijf kunt helpen groeien. Besteed dan zoveel van je werkuren als je kunt aan die gebieden. Als je aanzienlijk beter presteert dan andere werknemers (en het is duidelijk dat het bedrijf wint als jij aan het werk bent), krijg je erkenning voor je bijdragen.

Breid je kennis uit

Als er op je afdeling bezuinigd wordt, dan kom je misschien vast te zitten met een stapel nieuw werk zonder extra middelen om het aan te kunnen. De verleiding zou zijn om de kantjes eraf te lopen en af te zien van de klussen waar je geen tijd voor hebt, zodat er geen kans is dat ze goed gedaan worden. Maar dit doen kan je loopbaanvooruitzichten ernstig schaden, want het zendt de boodschap uit dat je niet ambitieus genoeg bent om jezelf te verbeteren of te stijgen tot een zwaardere uitdaging. Om dit te voorkomen, vind je tijd voor die extra klusjes door andere taken op je to-do lijst te verminderen. En houd contact met collega’s die naar andere delen van het bedrijf zijn overgestapt; je weet nooit waar ze toe kunnen leiden.

Zorg goed voor jezelf

Als mensen nerveus zijn over hun baan of zich zorgen maken of ze er volgend jaar nog wel zullen zijn, is het niet ongewoon dat ze bezuinigen op hun eigen gezondheid en welzijn (en dat omvat ook vakanties overslaan, niet sporten en slecht eten). Maar als je op een moeilijke banenmarkt succes wilt hebben, zorg dan nu goed voor jezelf – want je zult al je energie nodig hebben als er eenmaal meer werk is dan één persoon aankan (en dan wil je beslist gezond en fit genoeg zijn om het aan te kunnen).

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen